Tehnologija
6

Facebook vam želi pomoći da ne objavljujete pijane fotografije sa derneka

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Postavljanje pijanih fotografija sa crvenim, ozarenim licima na Facebook se možda čini kao dobra ideja u 2 ujutro, no šta je sa jutrom poslije, kad se probudite?

Facebook navodno radi na aplikaciji koja će vas spriječiti u tome da objavljujete pijane fotografije i izbjegnete brukanje pred nekoliko stotina vaših prijatelja, među kojima se nalaze i članovi porodice i kolege s posla

Facebook Artificial intelligence Research laboratorija radi na posebnoj aplikaciji koja će proučavati svaku fotografiju koju pokušavate objaviti na ovom društvenoj mreži, na osnovu čega će ustanoviti da li ste na toj fotografiji u alkoholiziranom stanju, te vas savjetovati kako je bolje da je ne objavljujete i ne širite u javnost.

Aplikacija će navodno, piše Huffington Post, biti dio Facebook privatnosti pod nazivom "privatni asistent", pametna aplikacija koja će korisnicima Facebooka pomoći da takve fotografije podijele samo sa određenom skupinom ljudi.

Npr, ukoliko je vaša fotografija "previše vesela", Facebook vam može predložiti da je podijelite sa skupinom ljudi koja, primjerice, ne uključuje vašu mamu. Naravno, aplikacija je još uvijek u pripremi.

Facebook tvrdi kako je njihova tehnologija već dovoljno pametna da je u stanju da filtrira spam sadržaj iz vašeg news feeda, a tu je već i opcija automatskog tagovanja u kojem je u stanju da "prepozna" prijatelje sa vaših fotografija.