Kreće od Novog Zelanda
217

Facebook uvodi redizajnirani Timeline

Klix.ba
Novi Zeland će biti prva zemlja koja će dobiti redizajnirani i poboljšani Timeline na društvenoj mreži Facebook. Riječ je o postovima u jednoj koloni, kao i o redno postavljenim About tabovima.

Dizajn koji podrazumijeva jednu kolonu je viđen u oktobru, kada je popularna društvena mreža testirala neke potencijalne promjene na profilima nekoliko korinsika. Sada se čini da je jedna kolona odobrena te da će je dobiti svi korisnici.

Novi dizajn postove koje postavljate vi ili vaši prijatelji reda vertikalno u jednoj koloni, baš kao što je bio slučaj sa starim dizajnom. Ova kolona će se nalaziti na lijevoj strani Timelinea, a zauzimat će više prostora u odnosu na ostale. Na desnoj strani će biti nešto manja kolona sa posljednjim aktivnostima, tu će biti i lista prijatelja, kao i Facebook igre koje ste igrali.

Nakon novih promjena, izdvojeni postovi koje označite zvjezdicom neće zauzeti cijelu širinu Timelinea, ali će ostati na vrhu kao prvi post.

Novi Timeline donosi i redizajniranu About sekciju. Gornja traka sadrži odjeljke za fotografije, prijatelje, Likeove i osobe koje vas prate pomoću opcije Subscribe.

Facebook je testiranje potvrdio nakon što je medijska kuća ABC primijetila promjene. Iz Facebooka je tom prilikom najavljen jednostavniji Timeline.

Novi Timeline donosi još nekoliko promjena. Informacija o statusu veze je uklonjena i skrivena sa Timelinea. Ukoliko kliknete na opciju More u sekciji About otvara se podlista ativnosti, uključujući muziku, knjige, TV emisije i podatke Open Graph aplikacija poput Instagrama i Spotifyja o tome šta vam se sviđa, šta ste gledali, pročitali, slušali i slično.

Iz Facebooka još uvijek nema detalja, što je tipično, jer je uvođenje noviteta na Novom Zelandu očigledno dio dužeg testnog perioda u kojem će biti ispravljeni svi eventualni nedostaci i greške. Uprkos tome, novi Timeline bi korisnicima širom svijeta trebao biti dostupan za svega nekoliko sedmica, ako ne i ranije.