{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Facebook uveo "instant članke" za brže čitanje i veću interaktivnost

13.5.2015. u 12:33
2
14
Facebook uveo "instant članke" za brže čitanje i veću interaktivnost
2
Facebook je danas uveo novitet - instant članke (Instant Articles) koji će omogućiti brzo čitanje priča s obzirom da se one pojavljuju direktno na news feedu.


Ovaj novitet je uveden u saradnji sa devet medijskih kuća koje na news feedu Facebooka za iPhone sada mogu direktno objavljivati članke, a njihovo otvaranje više neće trajati tipičnih osam sekundi, koliko se učitavaju na mobilnim uređajima.

Facebook se na ovom projektu povezao sa The New York Timesom, BuzzFeedom, National Geographicom, NBC-em, The Atlanticom, The Guardianom, BBC Newsom, Der Spiegelom i Bildom. Zasad će se pojavljivati na iOS-ovoj verziji Facebookove aplikacije, a uskoro i na Androidu.Instant članci omogućavaju dijeljene brzih i interaktivnih članaka uz zadržavanje kontrole nad sadržajem i poslovnim modelima, objasnio je Chris Cox iz Facebooka.

Nadaju se da će im ovaj sistem ubrzati otvaranje članaka i do deset puta u odnosu na standardne jer će biti pohranjeni na Facebookovom serveru. Osim toga, trebala bi se poboljšati i interaktivnost, jer će se naprimjer do većeg zumiranja dolaziti naginjanjem mobilnog uređaja.Mnogi instant članci neće izgledati mnogo drugačije od linkova koje smo dosad viđali.

Ako se ovaj sistem pokaže efikasnim, Facebook će dokazati svoju dominaciju u distribuciji vijesti online, a izdavači će postati još više ovisni o platformi koju ne mogu kontrolisati, tumači The Verge. Ipak, ovi strahovi nisu zaustavili velike medijske kuće da potpišu ugovor s Facebookom, te se očekuje da će im se uskoro pridružiti i drugi. U svakom slučaju, pojava instant članaka označit će prekretnicu u evoluciji vijesti.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: