Trust Indicator
3

Facebook u borbi protiv lažnih vijesti uvodi indikator o pouzdanosti informacija

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Facebook je početkom godine pokrenuo svoju prvu inicijativu u kojoj je putem saradnje s novinskim agencijama i treninzima za novinare htio povećati kvalitet novinarskih članaka. Sada su najavili uvođenje Trust Indicatora.

Riječ je o indikatoru povjerenja putem kojeg korisnici mogu saznati više o izdavaču članaka podijeljenih na Facebooku. Trust Indicator nastao je u saradnji s Trust Projectom, međunarodnim udruženjem informativnih portala kojim se želi povećati pouzdanost u medije.

Indikatori povjerenja će tako korisnicima nuditi više informacija o medijskoj kući koja je podijelila vijest, njenoj etičkoj politici, provjeri činjenica, prošlim ispravcima tekstova te o vlasničkoj strukturi kompanije.

Medijske kuće će te informacije dodavati u svoj Brand Asset Library unutar Facebooka, odnosno u bazu podataka o samoj kompaniji. U početku, nova funkcija će biti dostupna za manji broj medijskih kuća, s postepenim širenjem.

Uprava kompanije Facebook smatra da će sa tim proširenim informacijama pomoći ljudima u dobivanju bitnih kontekstualnih informacija, putem kojih će moći odrediti da li su članak i medijska kuća vjerodostojni. Tako će nastaviti bitku protiv lažnih vijesti i dezinformacija koje se plasiraju na Facebooku.