U šest gradova
4

Facebook testira novu sekciju aplikacije namijenjenu lokalnim vijestima i događajima

Klix.ba
Kompanija Facebook želi olakšati korisnicima svoje društvene mreže da pronađu lokalne vijesti i događaje pa stoga testira novu sekciju svoje aplikacije nazvanu "Today In" koju će činiti samo lokalne vijesti, događaji i obavijesti.

Testiranje se vrši u šest gradova New Orleansu, Little Rocku, Billingsu, Preoriji, Olympiji i Binghamtonu. Korisnici Facebooka koji žive u ovim gradovima moći će posjetiti novu sekciju u kojoj će pronaći lokalne informacije, priče lokalnih izdavača, važne obavijesti lokalnih vlasti i slično.

Facebook koristi "softver za učenje" kako bi se sadržaj pojavljivao u novoj sekciji. Lokalni mediji koji se budu pojavljivali u feedu morat će dobiti odobrenje kompanijinog News Partnerships time koji nadgleda bivši NBC-jev voditelj Campbell Brown.

Iz Facebooka su rekli da je sve ovo dio kompanijine Journalism Project inicijative koja je pokrenuta nedugo nakon prošlogodišnjih američkih predsjedničkih izbora i pojave lažnih vijesti na pomenutoj društvenoj mreži, zbog kojih su mnogi tvrdili da je Facebook jedan od razloga za pobjedu Donalda Trumpa.

Kompanija je testirala i uvela niz drugih mogućnosti povezanih s vijestima, a one uključuju prijelomne vijesti.

Cilj Facebooka je da proširi novu uslugu, a korisnici će naknadno moći pratiti i vijesti iz gradova u kojima trenutno ne žive.