Tehnologija
15

Facebook policiji: Ugasite svoje lažne profile!

Klix.ba
Facebook je od Američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA) zatražio garancije da njeni agenti ne koriste lažne profile kao alat za borbu protiv kriminala.

Facebookov šef sigurnosti Joe Sullivan obratio se DEA-inom administratoru Michelu Leonhartu i poručio kako se službenici za sprovođenje zakona moraju podvrgnuti istim pravilima korištenja društvene mreže kao civili.

Ta pravila uključuju i zabranu laganja o identitetu.

Sullivanovo obraćanje došlo je kao odgovor na tužbu žene iz New Yorka čiji su identitet i slike agenti DEA-e koristili u svom profilu kako bi namamili kriminalce.

Sondra Arquiett traži 190.000 eura kao odštetu, a njen profil je koristio agent Timothy Sinnigen. DEA je do njenih slika došla preko telefona koji joj je oduzet nakon privođenja 2010. godine.

"Facebook je odavno postao jasan. Službenici agencija za sprovođenje zakona su podložni pravilima društvene mreže. DEA-ino ponašanje je ozbiljni prekršaj Facebookovih pravila i politike", rekao je Sullivan.

Facebook je zatražio od DEA-e da obriše sve lažne profile.

Ostaje pitanje na koji način će se borba protiv kriminala voditi preko interneta ukoliko policija, a time i DEA, posluša upozorenje jedne društvene mreže.