Pomoć pri izvještavanju
0

Facebook pokrenuo stranicu za novinare

Sarajevo-x.com
Društvena mreža Facebook je pokrenula stranicu koja će pomoći novinarima pri izvještavanju i komunikaciji sa javnošću, javlja AFP.

Stranica Journalists on Facebook ima za cilj da pomogne sve većem broju novinara da putem Facebooka pronađu izvore, komuniciraju sa čitateljima i unaprijede svoje priče, mišljenje je Justina Osofskyja, direktora Facebookovog odjela za partnerstvo s medijima.

Stranica će osigurati novinarima spajanje sa više od 500.000 ljudi. Zvaničnici Facebooka su radili sa novinarima od početka 2010. godine. Facebook uskoro pokreće program Facebook Journalism Meetup sa radionicama koje će davati smjernice kako koristiti Facebook kao sredstvo izvještavanja.

Prva radionica će biti održana 27. aprila u sjedištu Facebooka u Palo Altou u Kaliforniji. Oko 2.500 ljudi je do sada kliknulo "like" na ovu stranicu. Među njima je voditeljica vijesti na televiziji CBS Katie Couric, voditeljica večernjih vijesti na televiziji ABC Diane Sawyer, te voditeljica ABC-jevog nedjeljnog talk showa Christiane Amanpour.