Pristup svima
31

Facebook podaci tri miliona korisnika zloupotrijebljeni nakon kviza osobnosti

Klix.ba
Facebook podaci više od tri miliona osoba koje su radile kviz osobnosti objavljeni su na loše zaštićenoj web stranici i mogu im pristupiti neovlaštene osobe, tvrdi New Scientist. Navodi se da su podaci sadržavali odgovore na kviz, da nisu navedena imena korisnika, ali da je otkrivena njihova dob, spol i status veze.

Za 150 hiljada ljudi otkrivene su i informacije o ažuriranju statusa. Svi ti podaci trebali su biti dostupni samo odobrenim istraživačima putem zajedničke web stranice. Međutim, New Scientist je otkrio da korisničko ime i lozinka kojima je odobren pristup podacima mogu biti pronađeni za manje od minut, omogućujući svima da preuzmu lične podatke.

Podaci su prikupljeni testom pod nazivom myPersonality, a navodno je šest miliona učesnika dopustilo da se njihovi podaci anonimno dijele s istraživačima. Tim koji stoji iza kviza dopustio je svakom istraživaču koji je želio koristiti podatke da im pristupi te je ukupno 280 osoba dobilo pristup, uključujući zaposlenike Facebooka i drugih velikih tehnoloških kompanija, navodi se u izvještaju.

Iz Facebooka su saopćili da je, kao dio tekuće istrage o zloupotrebi korisničkih podataka suspendovano 200 aplikacija koje su bile na čekanju za pregled. To uključuje i myPersonality.