Plati i koristi
49

Facebook planira naplaćivati članstvo u grupama na ovoj društvenoj mreži

Klix.ba
Facebook planira početi naplaćivati članstvo u grupama na ovoj društvenoj mreži, što bi moglo predstavljati veliki zaokret u politici kompanije koja je od početka isticala da će za krajnje korisnike ova mreža biti uvijek besplatna.

Najava naplaćivanja stigla je iz Facebooka nakon lansiranja pilot projekta koji za cilj ima, kako navode iz kompanije, pružanje podrške administratorima grupa koji svojim radom doprinose razvijanju društva i kvaliteta sadržaja.

"Odlučili smo da je došlo vrijeme da im pružimo podršku kako bi kvalitetan rad mogli nastaviti u finansijski sigurnijem okruženju", navode iz Facebooka.

Pilot projekt koji starta danas bit će implementiran na nekoliko Facebook grupa, a članovi će morati platiti članarinu kako bi ostali dio određene grupe na ovoj društvenoj mreži.

Mjesečni iznos članarine određivat će administratori Facebook grupa, a kretat će se u od 4,99 dolara do 29,99 dolara.

Sara Muller, jedna od predstavnica administratora grupa na Facebooku, izjavila je da bi naplata korištenja grupa unaprijedila kvalitet sadržaja i rada.

Informacija o naplaćivanju korištenja Facebooka izazvala je burne reakcije, a stručnjaci smatraju da je pilot projekt samo test Facebooka o tome kako će korisnici reagovati na plaćanje sadržaja.