Uskoro 5. rođendan Facebooka
0

Facebook - opšta zaraza ili potraga za prijateljima

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Facebook, najpoznatiji i najposjećeniji društveni website na svijetu uskoro slavi svoj peti rođendan, a za tu priliku svojim je korisnicima pripremio poseban virtuelni poklon u svom stilu, piše BBC, dok tvorac Mark Zuckerberg i analitički stručnjaci pokušavaju otkriti u čemu je tajna popularnosti ovog websitea.

Kako se približava peti rođendan planetarno popularnog Facebooka, njegov tvorac Mark Zuckerberg, priznao je da se njegov veliki trud da Facebook postane broj jedan u društvenim siteovima i ostvario.

'Iako smo postigli veliki uspjeh, nećemo prestati da unapređujemo naš website, nego ćemo, sasvim suprotno, nastaviti da radimo na njegovom pojednostavljivanju i povezivanju ljudi iz različitih dijelova svijeta', otkriva Zuckerberg.

U bitci za 'prevlast' nad društvenim stranicama, Facebook je sa svojih 150 miliona korisnika odavno prestigao nekad vodeći MySpace koji je ostao na 130 miliona korisnika, napominje BBC.

Facebook je nastao 2004. godine u studentskom domu na Harvardu kojeg je Zuckerberg pohađao, a prvenstvena namjera mu je bila da poveže studente s istog fakulteta kako bi se bolje upoznali.

U roku od prva 24 sata Facebook je dobio 1200 članova, harvardskih studenata koji su se učlanili da bi bili u kontaktu s kolegama s fakulteta.

Već 2005. godine Facebook profile imalo je 85% studenata u SAD, a iste godine je u studentskim anketama proglašen 'najcool stvarčicom' poslije iPoda.

Na aplikaciji za službenu prijavu Facebooka, Zuckerberg je u šali napisao da je on 'autor, gospodar i komandant državnog neprijatelja broj jedan', a danas se može pohvaliti sa 150 miliona korisnika širom svijeta koji dane i noći provode upravo na Facebooku.

'Društveno komuniciranje na internetu nije još na vrhuncu jer Facebook je samo onaj koji je sad na prvom mjesatu. Mislim da će u budućnosti ovakvo komuniciranje biti predominantno nad svim ostalim formama komuniciranja', izjavio je Rob Enderle, poznati analitičar.

'Genioznost Facebooka je ta što se je on baziran na ljudskim prijateljstvima,a tehnologiju stavlja na drugo mjesto, što je na internetu prava rijetkost', dodaje BBC.