{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Facebook odsad i na kineskom jeziku

S
24.6.2008. u 10:00
0
0
Facebook odsad i na kineskom jeziku
0
Vodeća stranica za društveno umrežavanje Facebook izdala je prvu verziju na kineskom jeziku.


MySpace, Facebookov glavni rival u SAD-u i Evropi, objavio je kinesku verziju još u aprilu prošle godine.

Facebook je počeo nuditi verzije na stranim jezicima početkom ove godine, počevši sa francuskim, njemačkim i španskim jezikom. Korisnici su pomogli da se prevedu glavni idiomi na stranici.

Kineska stranica, koja je dostupna u obje verzije, u pojednostavljenoj i na tradicionalnom kineskom jeziku, je započela svoj život prošle sedmice na stranici zh-cn.facebook.com, i sada je u potpunosti operativna. Verzija na ruskom jeziku je također objavljena, pri čemu broj stranica na stranim jezicima iznosi 20.

Facebook već ima više od 280.000 članova na svojoj engleskoj verziji u Kini, kao i mnogo više korisnika na mrežama kineskih univerziteta. Analitičari su skeptični u vezi s tim da li će stranica ikada uživati popularnost koju uživa na zapadu.

Kineske preference anonimnih web zajednica, restrikcije slobode govora i snaga lokalnog društvenog umrežavanja su razlozi koji bi mogli spriječiti rast popularnosti Facebooka.

U Kini postoji više od 220 miliona korisnika internet, sa sve više ljudi koji su svaki dan online. Ova zemlja je premašila SAD i postala najveće samostalno internet tržište na svijetu, sudeći po China Internet Network Information Centreu.

Facebook je pretekao MySpace po broju korisnika u aprilu ove godine, sudeći po kompaniji Comscore. Facebook, ipak, i dalje zaostaje za MySpaceom na unosnom američkom tržištu, objavio je Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: