Tehnologija
2

Facebook nakon Instagrama kupio aplikaciju Glancee

Klix.ba
Kompanija Facebook je nakon kupovine aplikacije Instagram za dijeljenje fotografija, vrijedne milijardu dolara, kupila i aplikaciju Glancee koja pronalazi korisnike Facebooka koji se nalaze u blizini, a koji imaju slične interese. Potencijalni prijatelji se lociraju putem softvera instaliranog na mobitel.

Nakon kupovine aplikacije Instagram za milijardu dolara, očigledno je da Facebook želi poboljšati svoju ekspertizu u mobilnoj tehnologiji. Aplikacije Instagram i Glancee su namijenjene uglavnom mobitelima i tabletkompjuterima.

Cijena po kojoj je kupljena aplikacija Glancee nije otkrivena. Facebook je "kupio" i svu tehnologiju i zaposlenike koji su razvili aplikaciju.

Aplikacija Glancee prati korisnike i otkriva njihovu lokaciju te ih preporučuje ljudima u blizini koji imaju slične interese upoređujući njihove profile na društvenoj mreži Facebook ili na Twitteru.

Glancee je drugačiji od Forsquarea jer se korisnici ne moraju prijavljivati te radi u pozadini dok ne nađe odgovarajućeg korisnika koji se nalazi u blizini. Korisnici potom mogu druge ljude dodati u grupu Favourites kako bi ih bolje upoznali. Taj proces je nazvan "prijateljsko uhođenje".

Aplikacija Glancee se razlikuje i od aplikacije Highlight, koja pokazuje tačnu lokaciju drugog korisnika, dok Glancee pokazuje samo da su u blizini.

Eksperti kažu da prodaja nije uspješna kao što je slučaj sa Instagramom, koji je preuzet 35 miliona puta, čime je postao i potencijalna prijetnja Facebooku. zabilježeno je oko 30.000 preuzimanja aplikacije Glancee, koju 20.000 korisnika koristi na iPhoneu.

Kompanija Facebook želi napraviti uspjeh nakon što je aplikacija Places bila neuspješna. Kompanija je kupila i aplikaciju Gowalla sa sličnom funkcijom, ali je ona ukinuta nakon samo nekoliko mjeseci.

Facebookov potez su skeptično dočekale neke stranice posvećene tehnologiji.

U saopćenju kompanije Facebook je izraženo veliko zadovoljstvo nakon kupovine aplikacije Glancee.

Vezani članci