Bit će ograničen na mali broj ljudi
105

Facebook najavio novi pretraživač

Klix.ba
Facebook je jutros na konferenciji za novinare, održanoj u njihovom sjedištu u Menlo Parku, najavio novu mašinu za pretraživanje pod imenom "Graph Search".

Mark Zuckerberg, izvršni direktor Facebooka, je rekao da je ovaj pretraživač dizajniran da daje odgovore na mnogo preciznija pitanja, kao što su naprimjer, "Ko su moji prijatelji koji žive u San Franciscu, u Palo Altu i koji vole 'Game of Thrones'", ili, "Koji su to meksički restorani u Palo Altu koje su ranije posjetili moji prijatelji", te mnoga druga jako specifična pitanja.

Kada se na ekranu pojave rezultati, pomoću panela na desnoj strani se mogu kontrolisati i filtrirati.

Pretraživač je razvio tim koji su predvodili Lars Rasmussen, jedan od kreatora servisa Google Maps i Google Wave, i Tom Stocky, direktor menadžmenta za proizvodnju u Facebooku. Rasmussen i Stocky su pretraživač demonstrirali tako što su postavili nekoliko jako specifičnih zahtjeva, na koje su u vrlo kratkom vremenu dobili precizne odgovore.

Zuckerberg je rekao da će Graph Search trenutno biti ograničen na jako mali broj korisnika Facebooka i da će široj javnosti biti puštan postepeno. On je pretraživač kratko opisao kao alat koji će ljudima omogućiti da pronađu upravo one informacije i fotografije koje im trebaju.

Kako bi pomogao korisnicima da formulišu pitanja za pretragu, Graph Search nudi veliki broj opcija za automatko popunjavanje polja, prenosi Wired.

Marti Sullivan, profesor sa Univerziteta u Californiji i specijalista za pretraživačke mašine i sakupljanje podataka, je rekao da će ovaj pretraživač biti jako koristan za uski raspon pitanja.

"Ovo je alat za pretraživanje društvenih mreža, a ne pretraživačka mašina generalne primjene pa zbog toga vjerujem da će imati ograničeniju upotrebu od ostalih pretraživača", rekao je Sullivan.

Graph Search bi mogao biti jako unosan proizvod za Facebook zbog činjenice da će mnogi oglašivači htjeti staviti svoje ime pored rezultata pretrage. Skoro 80 posto Googleovih milijarderskih prihoda dolazi iz ove vrste oglašavanja. Facebook trenutno ne dozvoljava reklamiranje na Graph Searchu.

"To bi vremenom mogla postati potencijalna poslovna prilika, ali za sada želimo samo stvoriti dobro korisničko okruženje i iskustvo", rekao je Zuckerberg.

Iz Facebooka je također rečeno da će novi pretraživač štititi privatnost svih korisnika Facebooka. Pretraživač će samo prikazivati informacije koje su već dostupne na Facebook profilima korisnika.