Tehnologija
0

Facebook kupio startup kompaniju Parakey

Sarajevo-x.com
Kompanija Facebook, u čijem je vlasništvu istoimena druga najpopularnija social networking web stranica, kupila je Parakey, startup kompaniju dvojice inženjera koji su također učestvovali u razvoju popularnog web browsera Firefox. Riječ je o prvoj akvizicii u trogodišnjoj historiji Facebooka.

U kompaniji Parakey, sa sjedištem u Mountain Viewu, radile su samo dvije osobe, Blake Ross i Joe Hewitt koji su poznati po svom doprinosu open-source inicijativi koja je kreirala Firefox, drugi najpopularniji web browser iza Microsoftovog Internet Explorera.

Ross i Hewitt će sada raditi u Facebooku u Palo Altu, kako bi pomogli obogaćivanju ove web stranice bezbrojnim softverskim aplikacijama i dodacima s ciljem povećanja broja korisnika, kojih trenutno ima oko 31 milion.

"Oduševljeni smo što smo postali dio najinovativnije tehnološke kompanije u industriji", izjavio je Ross.

Kompanija Parakey pokušava prevazići jaz između informacija raspoloživih na webu i podataka pohranjenih na kompjuteru.

Web stranica Facebook jedna je od najbrže rastućih web stranica na svijetu, a jedina social networking web stranica sa boljom pozicijom jeste MySpace, u vlasništvu kompanije News.

Ova akvizicija ujedno je konačna potvrda da 23-godišnji CEO Facebooka, Mark Zuckerberg, ne namjerava prodati kompaniju, već je dalje graditi. Financijski detalji ove kupovine zasad su nepoznati.

Prošle godine Yahoo je bio zainteresiran za kupovinu Facebooka, ali ponuda je odbijena iako se radilo o iznosu od otprilike jedne milijarde dolara.