Tehnologija
0

Facebook kupio mobilnu aplikaciju Parse

Klix.ba
Facebook je objavio kako počinje kupovinu specijaliziranih mobilnih aplikacija kako bi ova društvena mreža postala bliža korisnicima smartphonea i tableta.

Nije objavljeno koliko su platili za Parse iz San Francisca, koji su kupili, ali vrijednost ove aplikacije na internetu dostiže 85 miliona američkih dolara.

"Učinivši Parse dijelom Facebooka želimo omogućiti developerima da brže izgrade aplikacije koje će obuhvatiti i mobilne platforme i uređaje", objavio je Facebook na svom blogu.

Parse pruža developerima softvera alat kojim izrađuju aplikacije i upravljaju pozadinskim radnjama poput skladištenja podataka i poslužitelja koji sadrže servise za korisnike aplikacija.

"Ovo uklanja potrebu za upravljanje poslužiteljima i kompleksnim infrastrukturama tako da se jednostavno možete fokusirati na izgradnju izvanrednog korisničkog iskustva", dodaje Facebook.

Parse je osnovan u junu 2011. godine.

"Tokom dvije godine postali smo snažan prototip za napajanje širokog spektra korisnika desecima hiljada aplikacija. Kombiniranje snaga s partnerom poput Facebooka je sasvim logičan potez", rekao je izvršni direktor Parsea Ilya Sukhar.

Facebook je postao lider među društvenim mrežama s više od milijardu korisnika na smartphoneima i tabletima.