Tvrde naučnici
0

Facebook i MySpace štetni za tinejdžere

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Djeca koja rastu uz sve popularnije web sajtove za socijalno umrežavanjem mogla bi imati "potencijalno opasan" pogled na svijet, tvrdi Himanshu Tyagi, jedno od vodećih imena u oblasti psihijatrije.

Prema njegovom mišljenju web sajtovi poput Facebooka i MySpace mogli bi biti štetni za mentalno zdravlje tinejdžera, jer osobe s aktivnim online identitetima umanjuju vrijednost svojih stvarnih života.

Stručnjaci se, naime, boje kako bi se zbog sve veće popularnosti web sajtova za socijalno umrežavanje mogao povećati rizik od impulsivnog ponašanja, pa čak i samoubistava mladih osoba.

Tyagi je na godišnjem okupljanju stručnjaka iz oblasti psihijatrije također istakao kako su osobe, koje su rođene nakon 1990. godine, upoznale svijet kroz široku upotrebu interneta. Upozorio je kako današnji stručnjaci vjerovatno nisu u potpunosti spremni da pomognu mladim osobama koje imaju probleme vezane s upotrebom interneta.

Iako online socijalne mreže nude mnoge koristi, također postoje i potencijalne opasnosti.

"To je svijet u kojem se sve stalno brzo kreće i mijenja, gdje se odnosi okončavaju jednostavnim klikom miša, gdje možete obrisati vlastiti profil, ako vam se ne sviđa, te neodgovarajući identitet zamijeniti novim, prihvatljivijim identitetom. Osobe koje su se navikle na užurbani ritam online socijalnih mreža mogle bi ubrzo pomisliti kako im je stvarni život dosadan i nimalo uzbudljiv, te postati ranjive i sklone impulsivnom ponašanju, pa čak i samoubistvu", objasnio je Tyagi za BBC.