{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Facebook čuva obrisane datoteke korisnika

S
22.5.2009. u 12:41
0
6
Facebook čuva obrisane datoteke korisnika
0
Facebook čuva obrisane datoteke korisnika
Fotografije i neki drugi obrisani dokumenti korisnika i dalje se čuvaju u arhivama društvenih sajtova kao što je Facebook, tvrde profesori s Cambridgea koji su vršili istraživanje o tome 'gdje završavaju obrisani sadržaji' s interneta.
Istraživači s Cambridgea postavili su fotografije na 16 popularnih sajtova, uključivši Facebook i slične sajtove, te sajtove za razmjenu fotografija kao što je Flickr ili Google Picasa, te ih zatim obrisali.

Nakon brisanja, na sedam sajtova među kojima je i Facebook slike su se i dalje mogle pronaći korištenjem direktnih linkova na sliku, piše BBC.

Istraživači su čekali 30 dana da bi provjerili da li su slike nestale no putem direktnog URL-a otkrili su da stranice i dalje sadrže obrisane sadržaje.

No, glasnogovornik Facebooka je rekao da su te tvrdnje neistinite i da slike s njihovih servera nestaju automatski.

'Postoji jedino mogućnost da obrisani sadržaji postoje na CDN-u (Content Delivery Network) nakon što ih korisnici uklone s Facebooka, no i oni vjerovatno ubrzo budu obrisani', neodređeno je odgovorio glasnogovornik najpopularnijeg društvenog sajta na svijetu.

Facebook je, dodaje BBC, nedavno izazvao veliko nezadovoljstvo kod korisnika nakon potraživanja trajnog vlasništva nad svim datotekama svojih mnogobrojnih korisnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: