Zaoštravanje borbe
7

Facebook će koristiti Twitterove hashtagove

Klix.ba
Facebook je odlučio nadjačati svog rivala Twitter koristeći njegovo oružje - hashtagove.

Najjača društvena mreža tretnuo radi na sjedinjavanju hashtagova, glavnog obilježja Twittera, sa svojim servisom, koristeći simbol kao način za uspostavljanje grupnih konverzacija, rekli su izvori bliski ovom projektu. Nije poznato koliko dugo Faceboook radi na hashtagovima, ali ovaj novitet neće uskoro biti predstavljen javnosti, rekli su izvori.

Twitterov servis za kratke poruke - hashtag, odnosno riječ ili fraza kojoj prethodi znak "#", je način da se ljudi okupe oko jedne teme ili događaja, poput sekcije o izboru pape (#PopeFrancis). Hashtag je usko vezan za Twitter i korisnici ga koriste kao kratku formu kreativnog izražavanja.

Facebook testira mogućnost da prati Twitter i dopusti korisnicima da klikom na hashtag dobiju pregled svih postova o sličnim temama ili događajima, tako da brzo mogu voditi i razviti konverzaciju o aktuelnim temama, što bi korisnike zadržalo duže ulogovane. Inastagram, koji je Facebook kupio prošle godine, već koristi hashtagove omogućavajući korisnicima da sortiraju fotografije pomoću simbola.

Informacija da Facebook radi na hastagovima je znak da se borba između ove društvene mreže i Twittera zaoštrava, jer se bore za mobilne korisnike i zaradu od reklama. Godinama se činilo da Facebook i Twitter imaju različite ciljne grupe. Za Facebook se smatralo da je kućni te da se koristi za bliske prijatelje i porodicu, dok se na Twitter gledalo kao na real-time emiter za cijeli svijet.