|

Facebook blokira vijesti o koronavirusu zbog greške u sistemu

Facebook blokira vijesti o koronavirusu zbog greške u sistemu
154
D
DP
19.3.2020. u 13:23
4
komentara
154

dijeljenja
Facebook blokira vijesti o koronavirusu zbog greške u sistemu Foto: Pixabay.com
Korisnici Facebooka prijavljuju blokiranja članaka novinskih kuća na ovoj društvenoj mreži, a koji se odnose na koronavirus. Facebook je odmah reagovao.
Mnogi korisnici Facebooka prijavili su da je Facebook blokirao članke novinskih kuća, poput BBC-a, The Atlantica i The Independenta, zbog kršenja smjernica zajednica. Slične probleme prijavili su i korisnici Instagrama.

Facebook je objavio da je problem proizišao iz "greške u sistemu protiv spama", koji je pogrešno prepoznao sadržaj kao problematičan.

"Vratili smo sve objave koji su pogrešno uklonjene, uključujući objave o svim drugim temama – ne samo koje su povezane s virusom Covid-19", kažu iz Facebooka.

Prema njihovim riječima, problem je nastao zbog automatiziovanog sistema koji uklanja poveznice do zlonamjernih stranica, ali koji također pogrešno uklanja i druge objave.

Facebook je prije nekoliko dana objavio da je odredio zaposlenike koji će od kuće modelirati sadržaj zbog zabrinutosti oko pandemije koronavirusa.

Za pregled sadržaja kompanija se oslanja na kombinaciju algoritma umjetne inteligencije i ljudskih moderatora, navodi Independent.

Grupacija kompanije, koja uključuje Google, Microsoft, LinkedIn i Reddit, navela je u svojm saopćenju da planira sarađivati s vladama širom svijeta kako bi pomogli u suzbijanju smrtonosnog virusa.

"Pomažemo milionima ljudi da ostanu povezani, dok se zajedno borimo protiv prevare i dezinformacija o virusu, podižemo autoritativni sadržaj na našim platformama i dijelimo novosti u koordinaciji s vladinim zdravstvenim agencijama širom svijeta", navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...