Oglušio se
3

Facebook bio svjestan da djeca na igricama troše novac bez dopuštenja roditelja

Klix.ba
Mnoštvo internih dokumenata koji su procurili u javnost dokazuje kako je Facebook bio svjestan da djeca troše mnogo novca na plaćanja u aplikacijama bez dopuštenja roditelja, ali da ova kompanija nije željela djelovati.

BBC piše da je Facebook imao određene zaštitne mjere putem kojih je mogao utjecati na ukupne prihode u plaćanju, ali da to nije želio učiniti. Interni dokumenti koji su objavljeni u javnosti dio su tužbe koja je riješena 2016. godine i nakon koje je Facebook pristao promijeniti svoju praksu.

U periodu od 2008. do 2014. godine Facebook je saopćio kako je zaradio više od 34 miliona dolara s računa koji pripadaju maloljetnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, a sve informacije na ovu temu bile su čuvane pod strogom tajnošću.

Nedavno su novinari podnijeli zahtjev za javno objavljivanje tih informacija, a prošle sedmice sud je naredio Facebooku da osigura dodatni materijali što je Facebook i učinio u četvrtak.

U materijalima se nalazi rasprava između zaposlenika na Facebooku o tome kako su se unutar platforme odvijala plaćanja te jesu li djeca možda nehotice trošila pravi novac tokom plaćanja u aplikacijama.