{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Facebok će upozoravati korisnike prije nego pročitaju i podijele lažne vijesti

Klix.ba
27.12.2017. u 11:13
30
18
Facebok će upozoravati korisnike prije nego pročitaju i podijele lažne vijesti
30
Facebok će upozoravati korisnike prije nego pročitaju i podijele lažne vijesti
Facebook uskoro mijenja način identificiranja lažnih i pogrešnih vijesti na ovoj društvenoj mreži. Svi korisnici će biti upozoreni prije nego pročitaju ili podijele neku lažnu informaciju.
Naime, crvena ikona, poznatija kao "sporna zastava" ukazivat će na lažne vijesti te će umjesto njih u novostima ponuditi povezane članke s tačnim informacijama.

Facebook kaže kako će povezani članci dati njihovim korisnicima više objašnjenja i konteksta o nekoj priči, uključujući i objašnjenje koje informacije su netačne u lažnim člancima.

Ukoliko korisnici pokušaju podijeliti lažne vijesti, iskočit će im pop up ili skočni prozor upozoravajući ih na provjeravanje činjenica.

Članci s istinitim i provjerenim informacijama pojavljivat će se na vremenskoj liniji Facebooka prije nego korisnici društvene mreže podijele lažne vijesti.

Facebook se već dugo bori s lažnim vijestima koje korisnici često dijele na profilima. Stoga se društvena mreža prošli mjesec pridružila Googleu i Twitteru u istrazi koja je imala za cilj odgovoriti na teška pitanja o tome kako su internet platforme korištene za širenje dezinformacija tokom prošlogodišnjih američkih predsjedničkih izbora.

Facebook je predao Kongresu SAD-a nekoliko hiljada reklama koje se dovode u vezu s Rusijom, a u kojima su, prema pisanju stranih agencija, korištena goruća pitanja kako bi se ljudi okrenuli jedni protiv drugih uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

Proteklih mjeseci Facebook je detaljno ispitivao novi alat pomoću kojeg će korisnici moći saznati više o porijeklu njihovih objava na društvenoj mreži. Na ovaj način, korisnici će moći sami procijeniti dolaze li pojedine objave od urednika i medija kojima mogu vjerovati.

Prema mišljenju stručnjaka, društvena mreža mogla bi uspjeti u borbi protiv širenja dezinformacija. Podsjećamo, Facebook je ranije najavio kako planira zaposliti više od hiljadu osoba koje će biti zadužene za sprečavanje širenja lažnih oglasa i vijesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: