Evropski sud pravde odlučio: Skype je telekomunikacijski operator

Evropski sud pravde odlučio: Skype je telekomunikacijski operator
15
S
SRNA
5.6.2019. u 14:43
5
komentara
15

dijeljenja
Evropski sud pravde odlučio: Skype je telekomunikacijski operator Ilustracija: Shutterstock
Evropski sud pravde donio je danas odluku da se može smatrati da je Microsoftov servis za telefonske pozive i poruke Skype telekomunikacijski operator jer nudi naplatu usluga i ima dogovor sa mrežnim operatorima za obavljanje poziva.
Sud u Belgiji i belgijski Institut za poštu i telekomunikacije (IBPT) zatražili su mišljenje od Evropskog suda pravde o tome da li usluga Skypea naslovljena Skype Out, koja omogućava korisnicima da sa kompjutera pozivaju fiksne ili mobilne telefone, treba da bude na isti način regulisana kao i druge slične kompanije.

Skype tvrdi da ne emituje signale i da ne obezbjeđuje druge elektrokomunikacione usluge kao što je definisano aktuelnim regulativama EU. Micrsoft je saopćio da će poštovati odluku suda.

Evropska komisija je prije dvije godine, kako bi premostila nesuglasice između tradicionalnih telekomunikacionih kompanija i njihovih novih konkurenata putem interneta, usvojila pravila za sektor poznata kao Evropski elektromunikacioni zakon, koji obuhvata Skype, WhatsApp, Facebook Messenger i druge glasovne usluge preko internet protokola (VOIP).

Članice EU imaju vremenski rok do kraja 2020. godine da usvoje regulative.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...