Snažna poruka iz Brisela
0

Evropska unija upozorila Apple zbog kršenja kontroverznog zakona, pod istragom Facebook i Google

N. Ž.
Apple (Foto: EPA-EFE)
Apple (Foto: EPA-EFE)
Evropska unija je poslala upozorenje tehnološkom divu Appleu zbog kršenja regulacija koje su postavljene usvajanjem DMA (Digital Markets Act) zakona, a pod istragom su i brojne druge firme.

Prema EU komesaru za kompetitivnost Margrethe Vestager, problem je u App Storeu, platformi gdje korisnici Apple proizvoda mogu pronaći aplikacije za korištenje na njihovim uređajima.

DMA kaže da sve tehnološke firme moraju ponuditi opciju unutar ovih platformi da korisnici pronađu povoljniji servis ili alternativu koja se nalazi van njihove kontrole.

Upozorenje iz Brisela kaže da App Store ne nudi opciju alternativnog plaćanja koje nije dio "Appleovog ekosistema", čime jasno krše DMA.

Ako istraga pokaže da App Store pravila nisu u skladu s DMA, Apple bi mogao biti kažnjen do 10 posto svog prihoda na svjetskom nivou.

Pod istragom zbog kršenja DMA, u drugim segmentima, su i Meta, koja je vlasnik Facebooka, te Alphabet, koja je vlasnik Googlea. Sve ove firme, uključujući i Apple, vodile su snažnu kampanju protiv usvajanja DMA, koji je ipak usvojen kao zakon na nivou EU 1. novembra 2022. godine, a na snazi je od 1. maja prethodne godine.