Apple novi vlasnik
0

Evropska unija pokrenula istragu protiv muzičke aplikacije Shazam

Klix.ba
Foto: The Verge
Foto: The Verge
Evropska unija pokrenula je istragu protiv Appleove muzičke aplikacije Shazam zbog zabrinutosti da bi mogla smanjiti potrošačke opcije za usluge mobilnog prijenosa muzike u okviru Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Predmet istraživanja EU ustvari je Appleova kupovina Shazama, odnosno sporazum vrijedan blizu 400 miliona dolara.

Početkom ove godine nekoliko zemalja, uključujući Austriju, Francusku, Island i Španiju, zatražilo je od Evropske komisije da procijeni sklapanje sporazuma između Applea i Shazama te utvrdi da li Apple može biti podložan propisima EU.

Sporazum, prema riječima EU komisije, može imati štetan utjecaj na konkurenciju u Evropskom ekonomskom prostoru. Stoga će biti pod istragom do 4. septembra ove godine.

Najveći problem jeste taj što Spotify i Apple trenutno imaju milion klikova dnevno kroz aplikaciju Shazam. Apple navodno ima namjeru koristiti Shazam kako bi pokorio svoje rivale.

Komesarka EU za konkurentnost Margrete Vestager kazala je kako su ljudi promijenili način slušanja muzike proteklih godina.

"Evropljani sve više koriste internet muzičke servise. Naša istraga želi osigurati ljubiteljima muzike mogućnost da nastave uživati u korištenju muzičkih servisa, a da se pri tome ne suočavaju sa slabim izborom kao rezultatom spajanja Applea i Shazama", kazala je Vestager.

Podsjećamo, Apple je u decembru prošle godine potvrdio kako kupuje Shazam.