{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU finansira razvoj ultrabrzog interneta

S
18.8.2009. u 14:42
0
5
EU finansira razvoj ultrabrzog interneta
0
EU finansira razvoj ultrabrzog interneta
Foto: AFP/File
EU danas je objavila da će uložiti 18 miliona eura u sistem ultrabrzog interneta koji će biti osnova nove generacije mobilne telefonije.
"Evropska istraživanja i dalje će diktirati razvoj usluga mobilne telefonije i uređaja širom svijeta, kao što smo to činili i u prošloj deceniji standardom GSM", izjavila je komesar EU za telekom Vivian Reading.

Finansijski paket biće na raspolaganju od 1. janara sljedeće godine za istraživanja o naprednoj tehnologiji dugoročne evolucije (LTE), koja bi mogla da bude brža sto puta od sadašnjih mreža mobilne telefonije 3G, navodi Evropska komisija.

LTE tehnologiju trenutno isprobavaju operateri u Finskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Španiji, Švedskoj i Britaniji, a EU će finansirati istraživanje o njenoj modernijoj verziji.

"LTE tehnologija pretvoriće mobilne telefone u moćne mobilne kompjutere. Milioni novih korisnika dobiće pristup ultrabrzom internetu na svojim prenosivim uređajima, gdje god da se nalaze", saopštila je Reading.

Nova tehnologija mogla bi da donese niže cijene i povećanje brzine mobilne telefonije na jedan gigabit (hiljadu megabita) u sekundi, što bi omogućilo neograničen prenos televizijskog programa ili gledanje izabranih video sadržaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: