{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Downloaderi mogu ostati anonimni

S
29.1.2008. u 23:22
0
0
EU: Downloaderi mogu ostati anonimni
0
EU: Downloaderi mogu ostati anonimni
Muzičke kuće i filmski studiji ne mogu od telekomunikacijskih kompanija zahtijevati otkrivanje identiteta i adresa osoba koje su osumnjičene za online razmjenu muzike i filmova koji su zaštićeni zakonom o autorskim pravima, stoji u presudi koju je u utorak donio sud Evropske unije.
Prema presudi Evropskog suda pravde osobe koje online razmjenjuju muziku i filmove zaštićene zakonom o autorskim pravima mogu ostati anonimne, ali zemlje Evropske unije mogu, ukoliko žele, uvesti odredbe kojima će obavezati kompanije na ustupanje ličnih podataka u građanskim parnicama, saopćeno je iz Evropskog suda pravde.

Naime, sud je podržao pravo španske kompanije Telefonica da ne ustupi informacije na osnovu kojih je moguće identificirati osobe koje su koristile file-sharing program Kazaa za distribuciju zaštićenog materijala u vlasništvu članova španske trgovačke grupacije filmskih i muzičkih producenata Promusicae.

Zakon Evropske unije ne zahtijeva od državnih vlasti da zaštite materijale sa copyrightom, prisiljavanjem kompanija da otkriju lične podatke u građanskim parnicama, stoji u presudi najvišeg suda Evropske unije sa sjedištem u Luksemburgu.

Ova presuda je izuzetno važna jer sudovi širom Evrope su se do sada kretali u različitim smjerovima po ovom pitanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: