Već je u fazi testiranja
5

Epic Games razvio aplikaciju koja pretvara fotografije u 3D modele

D. B.
Kompanija Epic Games je razvila aplikaciju pod nazivom RealityCapture, koja može pretvoriti fotografije u 3D modele.

Na aplikaciji Reality Capture radi kompanija Capturing Reality koju je Epic Games kupio prošle godine. Aplikacija predstavlja fotogrametriski softver koji može lasersko skeniranje ili fotografije brzo pretvoriti u 3D modele. U Epic Gamesu se nadaju da će aplikacija RealityScan ponuditi korisnicima pristup istoj tehnologiji putem njihovih mobitela.

Na taj način će kreativci moći skenirati objekte iz stvarnog svijeta u bilo kojem trenutku te ih koristiti u svojim projektima. Nakon što se korisnik prijavi na svoj Epic Games profil, aplikacija će od njega tražiti da napravi najmanje 20 fotografija određenog objekta. Također, moći će držati prst na dugmetu za fotografisanje dok se kreću oko objekta, a nakon što aplikacija obradi fotografije i pretvori ih u 3D objekt pomoću RealityCaptureovih servera, oni će se moći eksportovati u Sketchfab, 3D platformu koju je Epic također kupio 2021. godine.

Nakon toga će se 3D kreacije moći prodavati drugim kreativcima ili ih koristiti za vlastite 3D, VR i AR projekte. Pomenuta aplikacija bi posebno mogla biti korisna developerima igara ukoliko im bude potreban određeni objekt za virtuelno okruženje.

Epic već testira aplikaciju u ograničenoj grupi korisnika uređaja s Appleovim operativnim sistemom iOS prije nego uslijedi širi i rani pristup za korisnike iPhonea ovog proljeća. Verzija aplikacije RealityScan za uređaje s operativnim sistemom Android stiže nešto kasnije ove godine.