U testnoj je fazi
26

Elon Musk predstavio AI chatbot Grok

D. B.
Prvi čovjek društvene mreže X, Elon Musk, predstavio je novi AI chatbot pod nazivom Grok, koji je zasad dostupan samo odabranim korisnicima.

"U nekim važnim aspektima, chatbot je najbolji od svih koji trenutno postoje", poručio je Musk uoči predstavljanja Groka. Dodao je da ovaj AI chatbot "voli sarkazam" te da će odgovarati na pitanja s "dozom humora".

Međutim, čini se da i Grok pati od uobičajenih problema koje imaju drugi AI alati.

Drugi modeli odbijaju odgovoriti na neka pitanja kao što su savjeti o kriminalu, no Musk je kazao da će Grok odgovoriti na "škakljiva pitanja koja većina AI sistema izbjegava".

Tokom demonstracije novog alata, Grok je upitan za upustva o pravljenju kokaina. Odgovorio je "samo trenutak dok pronađem recept...jer ću ti definitivno pomoći s tim", a potom je izlistao generalizirane, a ne korisne informacije u kombinaciji sa sarkastičnim prijedlozima prije nego je upozorio da se ne realizira ova ideja.

Kada je riječ o suđenju kripto-poduzetniku Samu Bankman-Friedu, Grok je odgovarao u veselom tonu. no pogrešno je sugerisao da je poroti trebalo osam sati da donese oslobađajuću presudu, koja je zapravo donesena za manje od pet sati.

Generativni AI alati poput Groka su kritikovani zbog elementarnih grešaka dok su zvučali prilično uvjerljivo u svom stilu pisanja.

Tim koji stoji iza Grok xAI chatbota je formiran julu, a riječ je o talentovanim ljudima iz drugih AI istraživačih firmi. Oni su sada dio odvojene kompanije, koja je ipak usko povezana s drugim Muskovim kompanijama poput X-a i Tesle.

Musk je ranije ove godine kazao da želi da njegov AI chatbot "maksimalno traži istinu i pokušava razumjeti prirodu univerzuma". Istakao je da Grok ima prednost jer koristi pristup ažuriranim informacijama s platforme X, po čemu se razlikuje od početnih verzija svojih rivala.

Grok je trenutno u testnom, odnosno u beta formatu, no nešto kasnije će postati dostupan pretplatnicima X-a. AI chatbot će biti integrisan u X aplikaciju, ali će biti dostipan i kao zasebna aplikacija.