Pokušaj promocije
19

Elon Musk najavio da će prestati koristiti broj mobitela, objasnio i zašto

B. R.
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Multimilijarder Elon Musk tvrdi da će prestati koristiti svoj broj mobitela, a čini se da je ova odluka njegov pokušaj promocije nove opcije na njegovoj društvenoj mreži X (bivšem Twitteru).

Međutim, ova opcija bi trebala biti dostupna samo onima koji plate premium verziju ove društvene mreže. Riječ je o tome da će korisnici premium verzije moći obavljati audio/videopozive.

"Za nekoliko mjeseci ću ukinuti svoj telefonski broj i koristiti X samo za tekstualne i audio/videopozive", objavio je Musk na svojoj društvenoj mreži.

X je prošle godine zvanično počeo s uvođenjem mogućnosti audio i videopoziva. Dok svi korisnici ove društvene mreže mogu primati pozive, oni koji su pretplaćeni mogu i upućivati pozive. Pozivi nisu šifrirani, za razliku od poziva na drugim sličnim servisima kao što su WhatsApp ili Apple FaceTime.

X nudi mogućnost koja se naziva "poboljšana privatnost poziva" za koju su naveli da pomaže u zaštiti privatnosti. No, to znači da su samo IP adrese pozivatelja skrivene jedna od druge i da spomenuta opcija uvijek mora biti uključena. Nije poznato koliko su audio i videopozivi popularni na X-u.

Nakon što su omogućeni prošle godine, Musk je više puta pokušavao da ih promovira. Poručio je da je mogućnost ovih poziva dio njegovog plana da društvenu mrežu pretvori u "aplikaciju za sve". Pozivi su jedan od noviteta koji su najavljeni na X-u, piše list Independent.