{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Elektronski papir" sve bliži realnosti

S
6.4.2007. u 13:01
0
0
"Elektronski papir" sve bliži realnosti
0
"Elektronski papir" sve bliži realnosti
Elekronski papir se odavno spominje kao budućnost štampe i knjiga. Do sada, proizvodi kao što su e-knjige nisu imale preveliki uspjeh. Ovo bi se moglo uskoro promijeniti kažu čelnici uključeni u razvijanje inovativne tehnologije - elektronskog papira.
Dok internet kompanije skeniraju čitave biblioteke kako bi ih učinili dostupnim online, korporacija E Ink, koja se izrodila iz Univerziteta MIT prije 10 godina, već duže vrijeme traži načine da napravi dinamičnu tehnologiju koja će biti prenosiva, savitljiva i koja će ličiti na papir.

"Devet različitih kompanija prošle godine je lansiralo proizvod baziran na našoj tehnologiji", rekao je Russell Wilcox, predsjednik E Inka i daodao: "U posljednjih devet mjeseci smo povećali proizvodnju naših patentiranih dijelova nekoliko desetina hiljada na milion dijelova.".

Jedan od devet proizvoda je i Sony Reader tablet, čiji crno-bijeli display možete čitati, kako na jakom sunčevom svjetlu, tako i u zamračenoj sobi i iz skoro svih uglova. Baš kao papir. Ovaj tablet nema ono klasično pozadinsko osvjetljenje koje guta energiju.

Iako displayi postaju sve fleksibilniji i štedljiviji, još uvijek se nose sa ograničenjima kao što je mogućnost isključivo monohromatskog prikazivanja i nemogućnost prikazivanja videa. Te dvije stvari su ključne za oglašivače i za same potrošače.

Wilcox je rekao da E Ink testira prototip u boji i mogao bi biti lansiran iduće godine. To bi moglo magazine i dnevnu štampu prebaciti u portabilni e-format.

E Ink u vlasništvu ima više od 100 registrovanih patenata koji su vezani za njihovu "elektroporoetičnu " tinta tehnologiju. Ona šalje elektro naboje kroz gustu mrežu utkanu u poseban papir te tako tjera sitne crne i bijele čestice da se pomjeraju i stvaraju tekst i slike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: