{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elektronski čipovi na koži mogu pratiti vaše zdravlje i sposobnosti

17.4.2016. u 12:17
12
34
Elektronski čipovi na koži mogu pratiti vaše zdravlje i sposobnosti
12
Elektronski čipovi na koži mogu pratiti vaše zdravlje i sposobnosti
Ilustracija
Japanski istraživači su napravili korak bliže ka stvaranju elektronskih čipova na koži stvaranjem fleksibilne elektronike koja se može nositi na ljudskoj koži.
Cilj je da ovi čipovi na kraju postanu svakodnevnica, isto kao odjeća koju nosimo. Ako se ta ideja obistini, sportisti će koristiti čipove kako bi vidjeli svoje otkucaje srca, nivo šećera i rezultate rada. To bi moglo omogućiti ljekarima kontinuirane podatke o vitalnim znacima pacijenata, bez potrebe da u više navrata pričvršćuju i uklanjanju medicinsku opremu.

"Čipovi će bit ultra tanki, fleksibilni i ne smetaju koži", izjavio je Takao Someya, šef istraživačke grupe koja nastoji da razviju ove čipove na Sveučilištu u Tokiju.

Čipovi bit će dostupni kroz neko vrijeme, a ovi fleksibilni elektronski uređaji ne zadržavaju svoje karakteristike na otvorenom mjestu ili u vlažnim uslovima. Također se neće moći pričvrstiti ni na plastične podloge.

Sastoje se od naizmjeničnih slojeva keramičkog materijala (silikon oxynitride) i Parylene (polimera premaz). Ukupna debljina uređaja je mizernih 3 mikrona, koji je, nevjerovatno, deset puta tanji od kože.

Istraživači su integrisali zelene i crvene LED diode s fotodetektorima i izmislili reflektirajućie puls oksimetre, uređaje za mjerenje koncentracije kisika u krvi. Crvene i zelene LED diode se stavljaju direktno u prst. Na taj način se mjeri kisik u krvi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: