{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dvadeset godina World Wide Weba

S
14.3.2009. u 10:20
0
4
Dvadeset godina World Wide Weba
0
Dvadeset godina World Wide Weba
World Wide Web (WWW) proslavio je svoj dvadeseti rođendan. Zahvaljujući Timu Berners-Leeu i još nekolicini naučnika iz Centra za nuklearna istraživanja ,CERN, u Švicarskoj, rođena je globalna komunikaciona mreža koja je za ove godine u potpunosti uspjela izmijeniti naše živote.
U martu davne 1989. godine Tim je poslao svom supervizoru u Ženevi dokument pod nazivom "Upravljanje informacijama: Prijedlog“ (Information Management: a Proposal), koji je taj dokument opisao nejasnim, ali uzbudljivim, te odobrio projekat.

Godinu dana poslije toga rođen je Web.

Tim Berners-Lee nije se obogatio otkrićem WWW-a. Naprotiv, on je 1993. godine internet stavio na slobodnu upotrebu.

"Da sam zaštitio svoj pronalazak i tražio novac, internet se zasigurno ne bi ovoliko proširio svijetom", kazao je Berners-Lee.

Danas internet radi na istom principu kao i prije 20 godina. Ipak, postoji jedna razlika, a to su multimedijalni sadržaji kao što su muzika, fotografija, video i različite igre.

Međutim, ono što se pronalazačima interneta uopće ne sviđa jeste komercijalni razvoj weba, te nemogućnost zaštite identiteta.

Berners-Lee koji trenutno radi u SAD-u na tehnološkom institutu, ali i na Univerzitetu Southampton u Engleskoj, još uvijek se bavi razvojem world wide weba.

Inače, prema procjenama stručnjaka širom svijeta danas više od milijarde i 300 milijuna ljudi koristi mrežu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: