Tehnologija
16

Dronovi u Ruandi počeli dostavljati krv

Klix.ba
Ruanda je pokrenula uslugu dostavljanja krvi dronovima zahvaljujući pomoći kompanije Zipline iz Californije.

Dronovi će u narednom periodu dostavljati krv u 21 ustanovu za transfuziju u zapadnom dijelu Ruande, gdje loše ceste i zdravstvena insfrastruktura znatno otežavaju dolazak do pacijenata kojim je krv neophodna.

Kompanija Zipline je objavila partnerstvo s vladom u Ruandi ranije ove godine, a testiranja je vršila u protekih nekoliko mjeseci u distribucijskom centru u regiji Muhanga. Distribucijski centar posjeduje 15 specijalnih dronova pod nazivom Zips, koji mogu preletjeti 150 km noseći pakovanje krvi teško 1,5 kg. Bolnice mogu naručiti krv tekstualnom porukom, a krv dobijaju za u prosjeku 15 minuta.

U SAD-u se sistem dostave dronova sporo pihvata, no vlada u Ruandi ga je u potpunosti prihvatila. Donijela je potrebne zakone, a trenutno gradi aerodom za dronove koji će biti završen 2020. godine. Cilj vlade u Ruandi je da prijeko potrebna krv dođe do ljudi kojima je najviše potrebna transfuzija.

Prve dostave krvi obavljene su ove sedmice, a cilj je proširiti mrežu i na istočni dio Ruande početkom sljedeće godine.

Kompanija Zipline će svojim dronovima dostavljati krv i lijekove u udaljene i ruralne dijelove Marylanda u Nevadi, kao i u Washingtonu. Taj program bi trebao početi 2017. godine.

Dronovi će iste zadatke u budućnosti obavljati i u drugim zemljama širom Istočne Afrike.