Imaju važnu ulogu
9

Dronovi u misiji očuvanja Kineskog zida

Klix.ba
Veliki dijelovi Kineskog zida nisu u dobrom stanju te zahtijevaju posebnu pažnju, rekonstrukciju i čuvanje, ali je do njih teško doći. Stoga su u misiju spašavanja krenuli dronovi.

Kina je započela aktivnosti na spašavanju, odnosno rekonstrukciji i zaštiti Kineskog zida, a pri tome koristi tehnologiju 21. stoljeća kako bi ga sačuvala od zuba vremena i prirodnih utjecaja. Ipak, do nekih dijelova je teško doći jer je struktura urušena, a tu na scenu stupaju dronovi koji pronalaze oštećenja i skeniraju zid, prema čemu se može napraviti plan restauracije.

Neki dijelovi Kineskog zida su opasni, a dronovi prikupljaju precizne podatke važne za rekonstrukciju. Za transport materijala se koriste magarci, dok se radnici moraju pješke penjati na planine. Arhitekt Zhao Peng je rekao da oni doslovno spašavaju historiju.

Dodao je da se radi o kompleksnoj strukturi te da je sve potrebno pažljivo proučiti. Rizik od urušavanja dijelova koji su u lošem stanju predstavlja čak i kiša.

Radnici se nadaju da izgradnjom potpora mogu zaštititi Kineski zid na koji su negativno utjecali ratovi, krađa kamena i starost te se vjeruje da će on biti sačuvan za generacije koje dolaze djelomično zahvaljujući dronovima.