Na adresu pacijenta
7

Dronovi će dostavljati lijekove zajednicama u Utahu

D. B.
Kompanija Zipline se udružila sa zdravstvenom kompanijom Intermountain Healthcare u Utahu u svrhu dostave lijekova pomoću dronova.

Zipline je već počeo dronovima dostavljati lijekove određenim pacijentima u Salt Lake Valleyju, a zasad se vrše samo isporuke na adrese udarljene nekoliko kilometara od distribucijskog centra. Zipline namjerava otvoriti još centara u narednih pet godina kako bi se proširio i dostavljao lijekove širom Utaha.

Ova kompanija već dugo koristi dronove za dostave u Africi, dok je u Americi počela poslovati početkom pandemije koronavirusa. Godine 2020. se udružila s Novant Healthom kako bi dostavljala personalnu zaštitnu opremu i druge vrste medicinske opreme zdravstvenim radnicima na "prvoj liniji" koji su liječili pacijente zaražene koronavirusom u Sjevernoj Karolini. Nešto kasnije te godine je Zipline potpisao ugovor s Walmartom za dostavu zdravstvenih i wellness namirnica kupcima koji se nalaze nedaleko od sjedišta na sjeverozapadu Arkansasa.

U junu ove godine je Federalna administracija za avijaciju odobrila Ziplineu da obavlja daleke komercijalne dostave u SAD-u. Certifikat također omogućava značajno širenje usluga u zemlji.

Intermountain Healthcare omogućava pacijentima u Salt Lake Valleyju da se prijave za dostave, a potom će se procijeniti izvodivost na osnovu njihove lokacije, veličine dvorišta i slično. Mjesto slijetanja mora veličinom odgovarati dva parking mjesta, kao i okolni zračni prostor.

Ziplineov dron je dug gotovo 1,9 metara, a promjer krila iznosi 3 metra. Leti na visini između 90 i 120 metara, a pošiljku ispušta s visine od 18 do 24 metra. Svaka pošiljka je opremljena padobranom.