Tehnologija
32

Dronovi bi mogli preuzeti ulogu oprašivanja od pčela

Klix.ba
Japanski naučnici razvijaju dronove koji će obavljati oprašivanje, vitalnu funkciju u ekosistemu naše planete koju danas imaju pčele.

Dr. Eijiro Miyako s Nacionalnog instituta za naprednu industrijsku nauku i tehnologiju eksperimentisao je sa jonskim tečnim gelom i otkrio da dronovi obloženi ovim gelom mogu letjeti između cvijeća, prikupljati polen i deponovati ga poput pčela.

Dronovi su veličine kolibrija, a opremljen je trakom životinjskog krzna, odnosno sitnih dlačica koje se nalaze i na tijelu pčela na koje se hvata polen. To krzno je obloženo gelom.

Gel ima dvostruku svrhu, jer služi za prikupljanje i deponovanje polena, ali i reagira sa svjetlosnim talasima te stvara tip kamuflaže, koja bi mogla biti korisna u budućnosti. Ta kamuflaža bi mogla zaštititi dronove dok lete u rojevima od predatora u divljini.

Opasnost za pčele danas predstavljaju pesticidi i virusi, a ideja o njihovoj mehaničkoj zamjeni nije nova. Na tome se radi već druže vrijeme, međutim, mnogi postavljaju pitanje da li će pčele-dronovi ikada postati stvarnost zbog brojnih prepreka koje naučnici moraju prevazići.