Mnogi zabrinuti
231

Dron koji baca plamen uskoro će biti dostupan u prodaji

Dž. L.
Do prije nekoliko godina tinejdžer iz Connecticuta pokrenuo je lavinu kritika kada je na svoj dron montirao bacač plamena i poluautomatski pištolj, a danas će dronovi koji bacaju plamen biti dostupni u prodaji.

Kroz nekoliko dana svi zainteresovani kupci moći će nabaviti TF-19 Wasp, funkcionalni bacač plamena za teške dronove. Ovaj dodatak dronu proizvela je kompanija Throwflame iz Ohaja.

TF-19 Wasp može pogoditi metu sa gotovo osam metara udaljenosti, a ima spremnik od jednog galona goriva koji može proizvoditi vatru u dužini trajanja od 100 sekundi.

Brojni kritičari već su izrazili zabrinutost zbog postojanja ovakvog proizvoda i postavljaju pitanje zašto bi nekome trebao dron koji baca vatru.

Postoji jedan primjer kada je sličan dron korišten za čišćenje dalekovoda u Kini. Iz kompanije Throwflame predlažu kako se može koristiti za spaljivanje trave u nepristupašnim terenima, topljenje leda ili uništavanje osinjaka, kao i za pirotehničke događaje.

"Šta može krenuti po zlu?", piše Boing Boing prilikom izvještavanja o TF-19 Wasp.

Međutim, dodatak od 1,499 dolara neće moći svako priuštiti, naročito ako se uzme u obzir da je za njega potrebno obezbijediti i skupocjeni teški dron sa kontrolorima leta.