Tehnologija
4

Dreadnought 2050 je ratni brod budućnosti

Klix.ba
Britanski inžinjeri predstavili su Dreadnought 2050, ratni brod budućnosti. Napravljen od izuzetno jake plastike i grafena, naoružan oružjem koji ispaljuje brzinom svjetlosti, moći će primiti 50 članova osoblja.

Idejni projekat koji je izradila firma Startpoint je napravljen prema zahtjevima mornarice i Ministarstva odbrane Velike Britanije. Originalni HMS Dreadnought počeo se koristiti u službi 1906. godine i tada je predstavljao veliki napredak u ratnoj tehnologiji.

"U 2013. godini Kraljevska mornarica je postavila izazov industriji odbrane da uvede inovacije i ponudi novine operativnoj službi. Pozdravljamo projekat koji omogućava mladim britanskim inžinjerima da predstave svoje ideje o tome kako bi trebao izgledati ratni brod ili kako bi trebao biti opremljen u 2050. godini. Želimo privući najbolje talente u ovoj oblasti", rekao je komandir Steve Prest iz Kraljevske mornarice.

Slike futurističkog plovila objavljene su nakon što je kancelar George Osborne najavio da će potrošiti 226 miliona eura na morske zidove, čamce i druge projekte pomorske baze Faslane.