Istraživanje McAfeea
0

Domena Kameruna najopasnija, hrvatska jedna od najsigurnijih

Sarajevo-x.com
Domena države Kamerun (.cm) jedna je od najopasnijih na svijetu jer čak jedna trećina web stranica u toj domeni predstavlja sigurnosni rizik za posjetitelje, dok je hrvatska domena (.hr) jedna od najsigurnijih, podaci su McAfeea, proizvođača sigurnosnih softvera, objavio je BBC.

Kako su objavili stručnjaci domena Kameruna je jedna od najopasnijih s obzirom da ima veliku sličnost sa najpopularnijom domenom .com.

Naime, korisnici nerijetko umjesto .com ukucaju .cm što internet kriminalci znaju veoma dobro iskoristiti postavljajući lažne stranice, slične onima koje korisnik namjerava posjetiti, samo što su te stranice 'zaražene' brojnim virusima.

Inače, prošle godine najopasnija je bila domena Hong Konga (.hk), no povećanjem složenosti registracije domene i boljom regulacijom domena koja je u vlasništvu Hong Konga je postala mnogo sigurnija.

Inače, poslije domene Kameruna, najopasnije su domene Kine (.cn), Samoe (.ws), Filipina (.ph) i domena bivšeg Sovjetskog saveza (.su).

"Internet kriminalci su pronašli način da 'iskoriste' i vaše propuste u tipkanju, s toga morate biti veoma oprezni“, kazao je analitičar Shane Keats koji je predvodio ovo istraživanje u kojem je analizirano više od 27 miliona domena.

Kao najsigurnije domene u svijetu pokazale su se domene Japana (.jp), Irske (.ie) i Hrvatske (.hr)