Tehnologija
9

Dobre vijesti za majke: Stigla je bežična pumpica za izdajanje mlijeka

Klix.ba
Majke novorođenčadi koje moraju izdajati mlijeko za svoje bebe više se ne moraju brinuti o kablovima i bočicama u koje ga prikupljaju. Osmišljen je uređaj koji izdaja mlijeko bez povezivanja s izvorom električne energije pa čak i bez potrebe za skidanjem majice.

Pumpica za grudi Willow, predstavljena na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu prva je zaista mobilna pumpica koja omogućava dojiljama da izdajaju i pohranjuju mlijeko.

Uobičajene pumpice koje rade na principu usisavanja mlijeka obuhvataju bočice i cjevčice, a sve to prikopčano je na robusne uređaje. Međutim, s obzirom na to da majkama trebaju slobodne ruke, a idealna sprava od njih ne bi zahtijevala ni da svlače odjeću, iz kompanije Willow su osmislili savršeno rješenje.

"Znali smo da postoji bolja solucija. Mi u Willowu želimo da majke postignu ciljeve pri dojenju beba bez potrebe da pauziraju bilo šta u svojim životima", izjavio je John Chang iz tehnološkog odjela ove firme.

Njihov uređaj u obliku kapljice diskretno se postavi ispod majčinih grudi i tiho prikuplja mlijeko u kesicu koja se nalazi unutar pumpe. Lako je punjiv i poveziv sa aplikacijom putem Bluetootha. Aplikacija prati količinu prikupljenog mlijeka i vrijeme izdajanja, kao i termin u kojem bi majka trebala početi izdajati mlijeko.

Pumpica Willow moći će se kupiti od proljeća po cijeni od 406 dolara. Dolazi sa 24 vrećice.