Tehnologija
0

Dobre stare QWERTY tastature odlaze u penziju, zamijenit će ih KALQ

Klix.ba
Koliko god da su uobičajene, QWERTY tastature se baš i nisu pokazale praktičnim za tipkanje samo pomoću palčeva po ekranima tableta i smartphonea. Zbog toga su načnici dizajnirali sasvim novi oblik tastature, KALQ.

Novi oblik tastature obećava puno brže tipkanje pomoću palčeva, a broj riječi u minuti trebao bi se povećati za 34 posto. Stare QWERTY tastature, nastale još u 19. stoljeću, pokazale su se prilično neefikasnim na ekranima tableta i smartphonea. Prosječan broj riječi u minuti, otipkan pomoću ovih tastatura, je 20, dok uz pomoć KALQ tastatura on raste na 37 do 49.

Međunarodni tim naučnika proučavao je na koji način korisnici ovih uređaja tipkaju te je, na osnovu toga, dizajnirao sasvim novi oblik tastature. KALQ tako ima 16 tipki na lijevoj strani ekrana i 12 na desnoj. Najviše korišteni znakovi su zbijeni jedni uz druge, kako bi pomjeranja prstiju bila što kraća.

Većina samoglasnika nalazi se na desnoj strani, u blizini tipke za razmak, dok je lijevi palac zadužen za suglasnike i velika slova. Tastatura se može i preokrenuti, kako bi bila pristupačnija ljevacima, a može se mijenjati i veličina tipki.

Ove tastature bit će dostupne kao besplatna aplikacija za Android, nakon što istraživači predstave svoj rad na konferenciji CHI 2013. u Parizu, 1. maja.