Predstavljamo
0

Dnevni satir, friške dezinformacije svaki dan

Sarajevo-x.com
U moru zabavnih web stranica u našoj zemlji, nedavno pokrenuti Dnevnisatir.com, stranica sa komičnim prikazom naše svakodnevice i njenih glavnih likova, predstavlja pravo osvježenje.

Sa 'friškim dezinformacijama svaki dan', sajt na satiričan način piše o dešavanjima u našoj zemlji i svijetu, a vijesti su raspoređene u kategorije Naši, Anamo Oni, Crveni itison, LSD, Eureka.

Kreatorka, urednica i jedina 'zaposlena' na neozbiljnom news portalu čiji je mission statement 'dabodga ovo bio jedini medij koji bezočno laže' je Biljana Livančić Milić. U razgovoru za Sarajevo-x.com Biljana priznaje da je uvijek bila veliki ljubitelj satire, te da je kao srednjoškolka maštala da radi za satirični magazin "Alčak".

"Nakon što je magazin ugašen, dugo sam razmišljala, a onda sam jednog dana kupila domenu i napravila sajt. Za sada, Dnevni satir je one man show, iako moji prijatelji često predlažu teme koje bi se mogle obraditi kao vijest", kaže ona.

Biljana ističe da ideje za vijesti crpi iz bh. svakodnevice koja je više nego inspirativna.

"Svaki put kada otvorim novine, zapitam se u kakvoj državi živimo. Naša stvarnost, da nije tragična, bila bi jako smiješna. Moja zamisao jeste da nasmijem ljude, ali i da ih potaknem na razmišljanje i bunt", poručuje Biljana.

Tako se na njenom satiričnom udaru našao ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović, koji je odlučio tužiti svoga frizera. Dnevni satir nas izvještava i o akciji prikupljanja pomoći za sada već bivšeg federalnog premijera Nedžada Brankovića, koji jedva preživljava sa mizernom platom, zatim o tome kako je ekonomska kriza odlučila zaobići našu zemlju, te kako Udruženje zdravstvenih radnika BiH ukida Hipokratovu zakletvu. Na Satiru također se možete informisati kako je uhapšena jedina osoba koja nema profil na Facebooku, te kako je reality show "OBN Star Model by Dejana Rosuljaš" odnio pet života.

Biljana ističe da su posjetitelji sajta Dnevni satir uglavnom njeni istomišljenici, ljudi koji nisu zatvorili oči pred stvarima koji se dešavaju u njihovoj sredini. Za plasiranje sadržaja na sajtu, pak, ima stroge kriterije.

"Želim da napravim razliku između vrijeđenja i pravljenja satire. Sadržaji na stranici preuveličavaju poteze naših političara, njihove odluke i izjave, to je reakcija na neke glupe poteze, ali ne puko ismijavanje nekoga", zaključuje ona.