Košta 520 dolara
23

DJI predstavio Osmo Pocket 3 s nizom poboljšanja

D. B.
Kompanija DJI je predstavila Osmo Pocket 3 gimbal kameru, koja donosi niz poboljšanja u odnosu na prethodni model.

Osmo Pocket 3 je dobio mnogo veći 1-inčni senzor koji bi trebao ponuditi znatno bolji kvalitet. Novi model može snimati 4K 120p video, opremljen je najnovijom tehnologijom za praćenje, detekciju lica, dinamičko kadriranje i ima vrlo praktičan rotirajući ekran. No, treba reći i da je znatno skuplji u odnosu na Pocket 2.

Naj uočljivija karakteristika je novi 2-inčni ekran sa 4,7 puta većom površinom u odnosu na prethodni model, ima rezoluciju 314 x 556 piksela, maksimalnu svjetlinu od 700 nita i nudi 100 posto pokrivenosti P3 HDR raspona boja. Novi model je i veći od prethodnog, ali je i dalje dovoljno mali da stane u džep.

Ekran se može rotirati za 90 stepeni, što automatski prebacuje kameru iz portretnog u pejzažni mod. To omogućava popunjavanje ekrana kako bi se vidjelo više detalja, bilo da se snima široki 4K video ili 3K video (9:16) za društvene mreže. Također, lakše je mijenjati modove.

Veći senzori obično imaju direktnu vezu s kvalitetom slike. Novi 1-inčni senzor je znatno veći, gotovo tri puta u odnosu na senzor Pocket 2 modela od 1/1,7-inča, a nalazi se i u Sonyjevom fotoaparatu ZV-1.

Pocket 3 omogućava snimanje 4K 120p videa, kao i 2.7K 120p i 1.080p pri 240 fps, što ga čini odličnom opcijom za ultra usporeno snimanje. Koristi DJI-jev D-LogM način rada koji imaju i dronovi kao što je Mini 4 Pro, koji također omogućava 10-bitno snimanje sa znatno poboljšanim dinamičkim rasponom, zajedno sa 10-bitnim HLG HDR snimanjem. Također, nudi i "brzo fokusiranje preko punog piksela" za brzi autofokus, što je važnije u slučaju većeg senzora.

DJI je predstavio ono što naziva "strategijom prioriteta lica", a to znači da automatski fino podešava ekspoziciju za različite tonove kože. Za poboljšanje tih tonova uključuje DJI-jev Glamour Effects 2, koji omogućava "zaglađivanje, istanjivanje i posvjetljavanje".

Ovo je ujedno i najnoviji uređaj kompanije DJI koji koristi ActiveTrack 6.0 s prepoznavanjem lica, zajedno s troosnom mehaničkom stabilizacijom. Ova stabilizacija omogućava glatko kretanje u svim vrstama scenarija praćenja, bez obzira da li se snima široki ili portret video. Prilično je koristan za snimanje djece, ljubimaca, timelapse snimaka, putovanja i slično.

ActiveTrack 6.0 je koristan za niz različitih scenarija. Solo vlogeri mogu postaviti kameru na svoj mini tropod ili je spojiti na standardni tripod, a potom će biti praćeni automatski dok se kreću okolo. Subjekt se može pratiti s vrlo malo truda, jer ga kamera automatski drži centriranog u kadu. Funkcija dynamic framing omogućava fleksibilniju kompoziciju, ali i dalje drži subjekt u kadru.

Osmo Pocket 3 ima i neke nove korisne audio funkcije. Stereo mikrofon se može prebaciti s višesmjernog prema naprijed i nazad, a uključuje i vjetrobran koji pomaže u blokiranju buke. Podržava i nadolazeći DJI-jev bežični Mic 2. Pocket 3 ima ugrađeni resiver za taj proizvod, tako da se zvuk može automatski snimati s transmitera Mica 2. DJI Mic 2 transmiter je uključen u Creative Combo paket, tako da korisnici imaju brz i kvalitetan način za snimanje voice overa ili intervjua.

Ostale karakteristike uključuju režime kao što su SpinShot (brzo okretanje od 180 stepeni jednom rukom), Motionlapse timelapse, digitalno zumiranje do 4x i panoramske fotografije. Integrisana baterija kapaciteta 1.300 mAh omogućava 120 minuta snimanja u 4K 60 fps modu, iako se to vrijeme može produžiti baterijskom ručkom za oko 70 posto.

DJI Osmo Pocket 3 košta 520 dolara, odnosno 170 dolara više u odnosu na Pocket 2. Za paket Creator Combo je potrebno izdvojiti 669 dolara, a uključuje DJI Mic 2 transmiter, Pocket 3 baterijsku ručku, mini tripod, torbu za nošenje, narukvicu i USB-C kabl.