Košta 430 eura
25

DJI predstavio Osmo Action 4 kameru s većim senzorom i boljom stabilizacijom

D. B.
Manje od godinu dana je prošlo od predstavljanja DJI Osmo Action 3 kamere, ali uprkos tome je stigla četvrta generacija.

Nova akciona kamera DJI Osmo Action 3 obećava poboljšane performanse u uvjetima slabog svjetla, bolje mogućnosti stabilizacije i veću izdržljivost.

DJI Osmo Action 4 kamera dolazi sa znatno većim senzorom, 1/1.3 inča u odnosu na 1/1.7 inča u slučaju treće verzije. Ovo povećava veličinu piksela sa 1.6 µm na 2.4 µm. Objektiv je isti kao i prije, vidno polje iznosi 155 stepeni, a otvor blende f/2.8.

Kao i prethodnik, Action 4 može snimati 4K video pri 120 fps i do 130 Mbps. Da se dobije najbolji kvalitet, potrebno je snimati u 10-bitnom D-Log M formatu. Kamera podržava microSD karticu do 512 GB, što je povećanje sa 256 GB. Na taj način je moguće snimiti više materijala prije nego bude potrebno prebacivanje na PC.

Ako se pažljivije pogleda slovo "o" na natpisu "action" na prednjoj strani, može se uočiti da je riječ o senzoru za temperaturu boje koji se automatski prilagođava u skladu s promjenjivim uslovima osvjetljenja. Za zvuk se brinu tri mikrofona, a može se priključiti i eksterni mikrofon putem 3,5 mm - USB-C adaptera.

Baterija omogućava snimanje u trajanju od 2,4 sati čak i u ekstremno hladnim uvjetima, do minus 20 stepeni. Također, baterija se napuni do 80 posto za 18 minuta, a sada se može koristiti do 18 metara ispod površine vode i to bez kućišta. Action 3 je mogao "zaroniti" do 16 metara ispod površine vode. Ako je riječ o ronjenju do 60 metara, u tom slučaju je potrebno koristiti kućište.

Nova DJI akciona kamera dolazi sa RockSteady 3.0 Plus i 360° HorizonSteady tehnologijim, a može bilježiti podatke žiroskopa tako da ima mogućnost stabilizacije na računaru. To korisniku pruža preciznu kontrolu nad stabilizacijom i vidnim poljem.

Jedina stvar koja još uvijek nedostaje kameri je GPS prijemnik. DJI je predstavio GPS Bluetooth Remote Controller koji omogućava kameri da doda GPS trag videozapisu te omogućava daljinsko upravljanje kamerom s dva dugmeta i malim zaslonom.

Kamera se može kontrolisati i putem dva njena ekrana osjetljiva na dodir, nazad je 2,25-inčni ekran rezolucije 640x360 piksela, a naprijed 1,4-inčni ekran rezolucije 320x320 piksela.

DJI Osmo Action 4 kamera je već dostupna u prodaji. Standard Combo košta 430, dok je za Adventure Combo s dvije dodatne kamere je potrebno izdvojiti 530 eura.

Vezani članci