Košta 499 dolara
4

DJI-jev novi robot će pomoći djeci da uče kodiranje

Klix.ba
Kompanija DJI u proteklih nekoliko godina provodi ogromno takmičenje u robotici nazvano RoboMasters u kojem studenti prave i kodiraju robote koji se bore u areni. Sada DJI želi prodavati pristupačniju verziju robota s namjerom da djeca u SAD-u, Kini i Japanu uče kodiranje.

Radi se o edukacijskom robotskom tenku pod nazivom RoboMaster S1. Robot je s jedne strane vozilo opremljeno kamerom koje predstavlja edukacijsku platformu, a struge strane je demonstrira DJI-jev hardver i softver.

Robot košta 499 dolara, njime se može upravljati pomoću aplikacije ili se može kodirati kako bi se kretao samostalno. Opremljen je s 31 senzorom koji mu pomažu da mapira okruženje, a može se kretati pod uglom od 360 stepeni zahvaljujući svojim pametno dizajniranim točkovima.

S1 nmože prepoznati i odgovoriti na pokrete i zvukove kao i dronovi te pratiti objekte. Opremljen je kamerom koja ima s vidnim poljem od 120 stepeni. Sve što kamera snimi se može gledati putem aplikacije na smartphoneu zahvaljujući bežičnom povezivanju. Za razliku od dronova, tenk može ispaljivati male projektile.

Robotom se može upravljati i pomoću daljinskog upravljača. a njegove reakcije su veoma brze.

Vezani članci