Cijena 349 dolara
3

DJI-jev mali Osmo Pocket snima 4K video

Klix.ba
Foto: The Verge
Osmo Pocket je najnoviji proizvod i ujedno najmanji ručni stabilizator koji je proizvela kineska kompanija DJI.

DJI je uradio mnogo dobrih stvari kako bi svoje ideje "strpao" u tako malu formu. Novi Osmo je namijenjen za pravljenje snimaka poput onih koje prave dronovi i to u veličini koja se može porediti sa snimcima GoPro kamere. Uređaj će se na tržištu pojaviti 15. decembra i koštat će 349 dolara.

Osmo Pocket je dug nešto više od 10 cm, a težak je svega 116 grama. Kad se isključi, gimbal nakrivljuje kameru tako da uređaj može stati u malo kućište ili torbicu, a potom i u džep odakle je i dobio ime.

Umjesto da koristi veliku Zenmuse kameru s prvog Osma ili pak kameru smartphonea kao što je slučaj s Osmom Mobile, model Pocket je kameru i gimbal posudio od kompanijinih manjih dronova kao što je Mavic Air.

Kamera je smještena na gimbal s tri osovine te koristi 1/2,3-inčni senzor i može snimati 4K video pri 60 frameova po sekundi i brzinom od 100 Mbps. DJI tvrdi da će baterija modela Osmo Pocket trajati do dva sata snimanja u 4K rezoluciji pri 30 fps. Osmo Pocket također pravi 12-megapikselne fotografije te posjeduje dva mikrofona za snimanje zvuka.

Dio uređaja je mali 1-inčni ekran osjetljiv na dodir namijenjen za podešavanja, ali je moguće spojiti i smartphone, čime se dobija veći ekran za korištenje. U tom slučaju je na mobitel potrebno instalirati aplikaciju.

Iako je manji od prethodnih DJI stabilizatora, Osmo Pocket ipak nudi neke napredne modove snimanja kao što su praćenje objekta, lica, time-lapse i auto panorama.

DJI planira prodavati i dodatke za Osmo Pocket, a među njima će biti i onaj koji će omogućiti spajanje u GoPro stilu, kao i Wi-Fi kontroler, set ND filtera, vodootporno kućište, produžetak te 3,5 mm adapter za eksterne mikrofone. Uskoro će biti dostupno i kućište s baterijom koje će puniti Osmo Pocket kad se ne koristi.