Sistem za upozorenje
11

DJI-evi dronovi će 2020. godine imati detektore aviona i helikoptera

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija DJI će unaprijediti svoje dronove tako da će biti teže da priđu većim letjelicama.

DJI je saopćio da će svi njegovi dronovi teži od 250 grama, među koje spadaju svi u trenutnoj ponudi, od 2020. godine imati ugrađene detektore aviona i helikoptera.

Svaki novi dron će posjedovati senzore koji mogu primiti ADS-B signal koji avioni i helikopteri emituju. Ova tehnologija je obavezna za sve tradicionalne letjelice koje lete kroz kontrolisane zračne prostore od 1. januara 2020. godine, a koriste je i kontrolori letova za preciznost i praćenje situacije.

DJI-evi novi dronovi će koristiti pomenuti ADS-B detektor koji je nazvan AirSense kako bi upozorili korisnike kada su avion ili helikopter u blizini. Također, neće doći do automatskog udaljavanja drona od veće letjelice, jer će to i dalje raditi korisnik.

Federalna administracija za avijaciju ne traži ADS-B za dronove, ali je DJI već ugradio ovu tehnologiju u neke profesionalnije modele kao što su Matrice 200 i Mavic 2 Enterprise.

DJI-evi dronovi već imaju nekoliko sigurnosnih sistema uključujući izbjegavanje prepreka, tehnologiju za stvaranje virtualne geografske granice, ograničavanje visine i mogućnost automatskog povratka na mjesto polijetanja. No, ovi sistemi ipak ne sprečavaju neiskusne i neodgovorne korisnike dronova da lete blizu aviona i helikoptera te da ponekad dođu u kontakt s njima.

Dronovi će moći samo slati ADS-B signale korisnicima, ali neće transmitovati svoju lokaciju kontrolorima letova.