Pratite dijeljenje poklona
0

Djed Mraz zaobilazi Bosnu i Hercegovinu

Sarajevo-x.com
Brojna djeca širom svijeta koja s nestrpljenjem očekuju zvuk saonica Djeda Mraza sada mogu zahvaljujući 'specijaliziranoj' web stranici pratiti do kojeg grada je Djed Mraz stigao i kada ga mogu očekivati u svom mjestu. On će posjetiti brojne države, između ostalih i susjednu Hrvatsku, ali Bosnu i Hercegovinu će zaobići.

Američka zračna odbrana (NORAD) angažovala je brojne stručnjake koji zahvaljujući naprednoj tehnologiji i satelitima prate kretanje Djeda Mraza, a gdje se trenutno Djed Mraz nalazi djeca mogu saznati putem stranice Norad Santa Tracker.

Tradicija praćenja kretanja Djeda Mraza datira još od 1955. godine. Naime, tada je jedna prodavnica u Coloradu objavila reklamu na kojoj je bio ispisan telefonski broj na koji su djeca mogla pozvati i saznati informaciju o tome gdje se Djedica nalazi.

Međutim, greškom je odštampan broj američke zračne odbrane čija je telefonska linija odmah zagušena pozivima brojne djece.

Šef NORADA, je tada naredio svojim službenicima da djeci daju informacije i tradicija je rođena.

Sada američka zračna odbrana putem svoje internet stranice, koristeći Google Maps, omogućuje svoj djeci svijeta da prate gdje se Djed Mraz trenutno nalazi i gdje ostavlja darove, ali i informacije o tome koji je naredni grad koji će Djedica posjetiti i za koliko vremena dolazi.

Informacije o kretanju Djeda Mraza su dostupne na sedam svjetskih jezika.