Tehnologija
0

Djeca pametno koriste MySpace

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Stručnjaci iz SAD-a tvrde da su strahovi zbog mogućih seksualnih napada na djecu koja koriste mrežu za socijalno uvezivanje MySpace pretjerani iako je objavljena informacija da je na ovoj mreži registrovano 29.000 seksualnih prijestupnika.

Kriminolog Sameer Hinduja sa Florioda Atlantic Univerziteta i Justin Patchin, politolog sa Univerziteta Wisconsin, za potrerbe istraživanja kojim potkrjepljuju tvrdnju da je zabrinutost za djecu korisnike MySpacea pretjerana, selektirali su 9.282 profila od 100 miliona dostupnih na MySpaceu.

Od 2.423 profila koje su kreirali korisnici mlađi od 18 godina, 948 njih obilježeno je naznakom "privatno“ što znači da pristup odobravaju samo za prijatelje. Od preostalih 1.475 profila, samo je jedna od 12 osoba otkrila svoje puno ime na profilu, 57% korisnika postavilo je svoju sliku, 27,8% napisalo je tačan naziv škole koju pohađaju, 81% njih napisalo je grad u kojem žive i 0,3% pregledanih profila otkriva privatni broj telefona.

Hinduja i Patchin su u posljednjem izdanju magazina Journal of Adolescence naglasili da predatori iz podataka postavljenih na profilima mogu dosta toga saznati o potencijalnim žrtvama, ali da situacija nije u tolikoj mjeri alarmantna te da mnogobrojne kritike upućene na račun čelnika MySpacea nisu opravdane.