{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca na društvenim mrežama ne štite svoje podatke

F
18.4.2011. u 16:06
0
2
Djeca na društvenim mrežama ne štite svoje podatke
0
Djeca na društvenim mrežama ne štite svoje podatke
Sve više djece i mladih ima svoje profile na društvenim mrežama poput Facebooka, a nisu svjesni rizika koji preuzimaju kada otkrivaju privatne informacije, upozorila je u ponedjeljak Evropska komisija (EK).
Sve veći broj djece je na društvenim mrežama, ali mnogi ne poduzimaju mjere kako bi se zaštitili, kazala je povjerenica za nove tehnologije Neelie Kroes.

Po anketi provedenoj među 25.000 mladih iz 25 evropskih zemalja koju je u ponedjeljak objavila EK-a, 38 posto djece između 9 i 12 godina ima profil na nekoj od društvenih mreža. Za dobnu grupu od 13 do 16 brojka se penje na 77 posto.

Četvrtina njih kaže da im je profil javan, odnosno pristupačan svima. Jedan od pet objavljuje svoju adresu i broj telefona.

Rizici su to veći što su djeca mlađa. Dok 78 posto mladih u dobi od 15 i 16 godina kaže da znaju na koji način modificirati parametre svojeg profila kako bi zaštitili privatne podatke, kod djece u dobi 12 i 13 godina ta brojka iznosi 56 posto.

"Ta djeca stavljaju sama sebe u situaciju u kojoj im se može naškoditi", komentarisala je Neelie Kroes.

Ona poziva sve društvene mreže da odmah promijene pravila o profilima maloljetnika kako bi, automatski, bila nepristupačni i putem pretraživača i za osobe koje djeca nisu prihvatila kao prijatelje.

Neke društvene mreže, među kojima su Facebook i MySpace, potpisale su 2009. povelju u kojoj se obavezuju poduzeti mjere zaštite maloljetnika.

Komisija upozorava da neke vrlo popularne mreže među mladima nisu potpisnice te povelje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: